tisdag 31 augusti 2010

Skottland 2010, dag 7

2010-08-14. I den lilla byn Spean Bridge gör vi ett vägval. Åka mot Fort William (staden) eller vika av inåt landet med siktet inställt på staden Pitlochry. Som många gånger tidigare avgör vår vilja att besöka så många parker och krukmakerier som möjligt. I Pitlochry råkar det också ligga inte ett, utan två destillerier!

Alltså, det är något särskilt med dammar i Skottland. Här hemma har vi ju dammportar, stora och mäktiga när dom öppnas och vattnet släpps på. Men i Skottland har dom en liten annan filosofi. ”-Vi bygger en sjujäkla damm, sen pluggar vi in 5 st små rör som kan öppnas med en liten kran så att vattnet kan sippra ut så där lite lugnt och fint…”

På en skala, hur mycket vill jag ha den registreringsskylten, och Ninni ha bilen?

Här har vi alltså kommit till Edradour Distillery, Skottlands minsta där allt görs hantverksmässigt med två anställda.

Som sagt!

Riktigt låga och feta pannor, smakar mycket och gott!

Vår guide under den i särklass kortaste rundturen som vi gjorde. Hela produktionen rymdes i ett någorlunda ordinärt dubbelgarage. Imponerande. Den här damen (av karaktären Krut-Lady) borstade tänderna varje kväll i deras 10-åriga Whisky. Och till er barn som läser det här kan jag då tillägga att hon hade inte många tänder kvar!

Vi har gjort en miss…vi har helt glömt bort…knappt tagit en enda bild av alla dessa oändligt många Roundabouts som vi har passerat. ALLA korsningar består av Roundabouts, vissa stora och andra små samt en del pyttesmå. Varje stad, varje by, varje gård, varje trädgårdsskjul med självaktning har en Roundabout. En del, som den här, så små att bilens vändradie inte medger att du kör runt den, utan över den. Håll koll åt höger!

Framåt kvällen var det så dags för middag inne i Pitlochry, och lite sugna på Svensk Husmanskost (hamburgare) som vi var så övervägde vi MacDonalds…men dom slängde ut oss!?

Valet föll då på en liten italiensk restaurang som låg en halvtrappa ned. Där inmundigade vi först en rejäl Pizza som var ett mellanting mellan svensk standard och amerikansk Pan Pizza. Därefter kastade vi oss över nästa huvudrätt bestående av Pannkakor som var centimetertjocka och täckta med lönnsirap och glass. Vi övervägde efterrätt! Anyone for jogging?

I Pitlochry bodde vi på Tigh-na-cloich Hotel, och för alla er som inte behärskar Gaeliska betyder det ungefär ”huset på klippan” (min Gaeliska har legat av sig med åren)

Utan planeringsverktyg blev det nu genast svårare att navigera sig på kartan…

…det gjorde inte saken lättare att någon gav mig kartan upp och ned…

Men till slut fick jag till det och kunde med bestämdhet och fullständig övertygelse konstatera vad jag under en längre stund hade misstänkt, vi var fortfarande kvar i Skottland! Behöver jag nämna att man serverade Whisky på hotellet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar