tisdag 31 augusti 2010

Skottland 2010, dag 5


2010-08-12. Idag startar vi på Glenmorangie Distillery.

Tunnor på väg in för påfyllnad.

Osäker på om bilderna är tagna…

…innan… 

…eller… 

…efter… 

…provningen? 

 Efter besöket på Glenmorangie behövde vi kaffe…starkt…och hamnade på Sunflower Café i Tain! Efter fikat inhandlades en flaska Old Pultney Single Malt på deras motsvarighet till Coop, mer om den längre fram.

…mycket solrosor var det… 

T.o.m på öppna spisen…tror jag...eller..någon som vet?
Kaffet i Skottland är värt att nämnas särskilt. Det är inte kaffe i den bemärkelse vi är vana vid utan en svagt rostfärgad brygd som påminner lite om vatten! Efter några dagar började vi betygsätta frukosten efter styrkan på kaffet och tjockleken på baconskivorna.  

Färden runt halvön Wester Ross på väskusten är påbörjad. Våra farhågor angående vägarna visade sig helt ogrundade. Fin och bred 90 km/h väg! 

Ninni hittade äntligen en kåk med centraldammsugare och vi la ett bud. 

Det tog inte så lång tid innan vägen började smalna av och blev enfilig, men tack och lov fortfarande bara begränsad till 90 km/h! Kändes ju bra då vi räknade med ca. 15 mil på den här typen av väg. 

 Men vi oroade oss i onödan då vägen emellanåt breddade upp rejält och blev tvåfilig igen och på vissa sträckor begränsad endast till 110 km/h (70 miles/h). Hej vad det går!

…ett sommarställe ska man väl också ha och i ren glädjeyra, eller bara yra, slängde Ninni in ett bud på den här kåken med. Den gräsmattan får hon klippa själv! 

När vi började närma oss kusten öppnade landskapet upp sig. Här fanns också gott om mötesplatser, men jag tror inte att vi mötte en enda tysk som hade fattat vitsen varpå backläget fick utnyttjas flitigt i Mercan. 

”The long and winding roads…” 

…och så här hade jag nog föreställt mig Skottland… 

 …framförallt kustlandet...men det är mäktigare än vad en bild kan förmedla.

Framme i Ullapool kan vi konstatera att dom parkerar båtarna väldigt slarvigt. 

…och att dom har räknat fel när dom har beräknat höjden upp till bryggkanten! 

Som sagt, en bild kan inte riktigt ge rättvisa åt motivet. 

 Sko.

 Efter att ha rundat Wester Ross och satt kompassriktning mot Loch Ness passerade vi Destilleriet Glen Ord, det var stängt för dagen!

 Boende lyckades vi finna i Drumnadrochit. Det enklaste boendet så här långt men fortfarande mycket hög klass! Dusch och badrum en våning ned, MEN…en riktig dusch med riktig blandare. Yiiihaa!

…och nu har jag och Erland kapitulerat. Efter alla goda föreläsare som har beskrivit processen att skapa Whisky, efter ett antal provningar med inspirerande lärare, så har Berit och Ninni förvandlats till Whiskykonnässörer som väl lät sig smaka. Får man inte ha whiskyn ifred längre då…  

 …klart Single Malt smakar bäst i en témugg...!

…och en egen kåk har hon fått! 

 Här var restaurangen fullbokad, men efter att personalen blev klara över att vi hade åkt hela vägen från Sverige för att äta just här så ordnade dom bord. Fint det då det här var sista chansen i stan.
Strax innan lämnade vi en restaurang som inte hade fått tillstånd att servera alkohol till maten, men som uppmanade oss att beställa mat för att sedan kila över till posten och handla öl och vin att ta med till bordet! Det hade ju funkat här hemma! :-) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar